top of page
  • Writer's picturenoXIne

Životno putovanje

Updated: Feb 22, 2023

Živjeti život kao putovanje, uskladiti se s prirodom i voljeti najbolji su načini za pronalazak istinske sreće. Ovakve misli privući će i najzahtjevnije čitatelje, upravo zato što svojom lakoćom i zanimljivošću ostavljaju bez daha.

James Norbury, 46-godišnji britanski pisac i umjetnik objavio je ilustriranu priču Veliki Panda i Sićušni Zmaj (prev. Slavko Sobin, Stilus, 2021.) kako bi podijelio misli koje su mu pomogle u najtežem razdoblju njegova života. Vjerni prijatelji Veliki Panda i Sićušni Zmaj zajedno putuju tijekom godišnjih doba. U svojim pustolovinama često kreću krivim putom, no izgubljeni otkrivaju mnoge ljepote s kojima se ne bi susreli da su krenuli onim pravim. Tako je ovo književno djelo namijenjeno svakome tko se ponekad izgubi, a prikladno je i za sve uzraste.

Priča započinje visoko na planini. Sićušni Zmaj na tom mjestu osjeća nelagodu pa zajedno s Velikim Pandom kreće u avanturu. Dva prijatelja zajedno nastavljaju svoje putovanje danju i noću, po kiši i suncu. Hodajući prirodom pronalaze sreću i motivaciju u svemu te otkrivaju da iza teških razdoblja uvijek ponovno dolaze ona dobra. Iako je Sićušni Zmaj htio što prije doći do cilja, na kraju se ipak nada da njihovo putovanje neće završiti nikada. Knjiga Veliki Panda i Sićušni Zmaj zapravo je zbirka prekrasnih ilustracija popraćenih kratkim dijalozima. Pisana je književnoumjetničkim stilom alegorično, a problemi o kojima dva glavna lika raspravljaju slični su našim svakodnevnim preprekama. Veliki Panda mudri je i pomalo lijeni lik koji izvodi većinu podučavanja, a Sićušni Zmaj poput radoznalog učenika gotovo uvijek razmišlja o životnim situacijama u kojima bi se mogao naći. Djelo se sastoji od sto šezdeset stranica, a podijeljeno je u pet cjelina koje su ime dobile po godišnjim dobima. Započinje i završava proljećem, što simbolizira ponovno rađanje koje je karakteristično za budizam, religiju koju je ponajviše studirao i koja mu je uvelike pomogla u gledanju života iz raznih perspektiva.

Ova neuobičajena knjiga pokazuje da je život lijep ako ga gledamo iz prave perspektive. Govori da je život pun promjena i prepreka, ali upravo je u tome smisao života. Sve ima svoje vrijeme, a mi odlučujemo kako ćemo ga iskoristiti. Veliki Panda i Sićušni Zmaj pokazuju kako je bitno živjeti u trenutku i diviti se malim stvarima jer će i one jednoga dana nestati. Živjeti život kao putovanje, uskladiti se s prirodom i voljeti najbolji su načini za pronalazak istinske sreće. Ovakve misli privući će i najzahtjevnije čitatelje, upravo zato što svojom lakoćom i zanimljivošću ostavljaju bez daha.

Lucija Žan, 2.a

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page