top of page
  • Writer's picturenoXIne

Napeto i tajnovito

Updated: Feb 22, 2023

Lee Child upozorava nas da uvijek moramo biti pažljivi i obzirni, ali i da ćemo i iz svake greške naučiti novu životnu lekciju.

Britanski pisac i osvajač mnogih nagrada James Dover Grant, poznat po svom umjetničkom imenu Lee Child, napisao je seriju romana o Jacku Reacheru, bivšem američkom vojniku i policajcu koji nakon završene karijere u vojsci putuje gradovima SAD-a te otkriva različite nepravilnosti i znakove koje pokušava objasniti ili popraviti. Jedan od romana je i triler naziva Dvanaest znakova koji se izdvaja zbog svoje napetosti i tajnovitosti same radnje te mnogih životnih pouka i lekcija koje ovaj roman nameće.

Lee Child na samom početku romana čitatelja poučava pravilima izraelske protuobavještajne službe koja je sastavila popis biheviorističkih pokazatelja bombaša samoubojica, dvanaest znakova za muškarce, jedanaest za žene, razlika je samo u svježe obrijanoj bradi po čemu roman i dobiva ime. Bivši vojnik Jack dobro je upoznat s tim pravilima. U dva ujutro, na još jednome od svojih putovanja, u vlaku podzemne željeznice, s još petero putnika, razmišljajući u tišini počinje sumnjati na jednu putnicu koja je pokazivala svih jedanaest znakova bombaša samoubojice. Nakon nekoliko trenutaka razmišljanja i još jednog prolaska cijelog popisa Jack odlučuje prići ženi te je nagovoriti da ne aktivira bombu. Nakon veoma kratkog razgovora žena umjesto bombe iz torbe izvuče pištolj te si oduzme život. Jack, ne previše prestravljen, koliko je bio iznenađen svojom krivom procjenom, pozove policiju i obavijesti vozača o tom strašnom činu.

Cijela daljnja radnja romana temelji se na ovome događaju. Što ulazimo dublje u radnju, svakim novim poglavljem otkrivamo nove detalje, ali i nove zadatke i zagonetke s kojima se Jack bori. Nakon razgovora s policajkom te njene izjave da je Jack možda pretjerao i gurnuo putnicu preko ruba, bivši vojnik pokušava otkriti razlog njena samoubojstva. Na tom putu svi mu lažu, skrivaju informacije i prate ga. Cijela radnja se zapliće kada Jack saznaje da peta putnica Susan Mark nije obična građanka već zaposlenica NATO-a koja ima pristupe važnim dokumentima ratova, vlada, ali i kandidata za nadolazeće predsjedničke izbore koji su bili povezani sa Susan. Zbog toga mu svi lažu i skrivaju informacije, no on ne odustaje. Jack će se boriti s nepravdom te će svo svoje znanje i iskustvo iskoristiti kako bi otkrio istinu te pomogao njenom bratu i sinu ostvariti pravdu.

Fabula romana veoma je zanimljiva, a autor i nas, pišući u prvome licu, stavlja u poziciju detektiva. Također, uči nas kako nikada ne trebamo biti sigurni u sve što vidimo, a pogotovo ne u pretpostavke o ljudima. Na površinu i u javnost stavljamo one detalje koje želimo da ljudi znaju o nama, nekada je to prava istina o nama, a ponekad prikrivamo naše tamne strane. U današnje vrijeme sve je više tajni, laži, dvoličnosti i upravo zbog toga moramo paziti kome vjerujemo i otkrivamo pojedine stvari iz našega života. Lee Child upozorava nas da uvijek moramo biti pažljivi i obzirni, ali i da ćemo i iz svake greške naučiti novu životnu lekciju.

Klara Zebić, 2.c




36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page