top of page
  • Writer's picturenoXIne

Lijek za slomljeno srce

Updated: Feb 22, 2023

Roman koji otkriva da vrijeme ne liječi rane, ali s vremenom naučimo živjeti s boli, bol ne postaje manja nego se mi naučimo nositi s njom.


Kristin Hannah 62-godišnja je nagrađivana američka spisateljica rođena u Kaliforniji. Autorica je više od 20 romana uključujući i bestseler Slavujeva pjesma. Njezini su romani ljubavno-obiteljske tematike, a čitateljima je omiljena zbog sugestivnog pripovijedanja i uvjerljivog psihološkog portretiranja likova. Svjetski uspjeh joj je donijela hrabrost da progovara o najbolnijim temama. Posljednji ples leptira izuzetan je roman koji pripovijeda priču o savršenoj obitelji i velikoj nesreći koja obilježi njihove živote.

Jude Farraday satkala je svoj život savršeno, točno onako kako je to zamislila. Ima kuću iz snova, muža koji je obožava i dvoje prekrasne djece. Blizanci Zach i Mia njezin su cijeli svijet. Jude pokušava sve držati pod kontrolom iz straha da se ne dogodi nešto loše. poslije doznajemo da je njezina prošlost uvelike odigrala ulogu u njezinim odlukama. Blizanci su nerazdvojni i izuzetno povezani, a to Jude čini najsretnijom majkom na svijetu.

Jednog dana u njihov mali gradić dolazi Lexi Baill, djevojka teške prošlosti. Ona je dobroćudna djevojka koju život nije mazio, ali njezini problemi ipak kvare tu sliku. Igrom slučaja Lexi postaje Mijina najbolja prijateljica i Zachova djevojka. Zbog života kakav je živjela Lexi često sumnja u svoju dobrotu te osjeća da nije u potpunosti prihvaćena. Unatoč tome, mladi se druže, a Lexi pokazuje zavidnu razinu zrelosti i odgovornosti. Iako se sve doima idealnim, jedna pogrešna odluka uništi njihove živote.

U tom trenutku sve je stalo. Svi su slomljeni pod teretom neočekivanog obrata, ali najveće breme i odgovornost podnese Lexi. Prošlost od koje je silno pokušavala pobjeći sada se čini kao njezina budućnost. Zbog jedne nepromišljene odluke svi koje je pokušavala zaštititi sada pate nesvjesni da je upravo Lexi podnijela najveću žrtvu. Kako vrijeme prolazi, Lexi je sve ustrajnija u svojim naporima da popravi uništeno. No ipak, nešto posebno ih neupitno povezuje i spaja.

Ovaj roman pokazuje kako je zapravo oprost jedini pravi lijek za slomljeno srce. Često kada nam se čini da je došao kraj život nam pokaže da je to novi, drugačiji početak. Također nam pokazuje da vrijeme ne liječi rane, ali s vremenom naučimo živjeti s boli, bol ne postaje manja nego se mi naučimo nositi s njom. Ovo djelo nas uči pravim vrijednostima života i pokazuje nam kako uživati u malim stvarima jer male stvari čine život.

Ena Sertić, 2.a

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page