top of page
  • Writer's picturenoXIne

U sjeni, pod reflektorom uspjeha

Updated: Apr 23, 2023


Ponosno i slavno Zagrebačko kazalište mladih ponovno se okušalo u eksperimentiranju novim predstavama te s novim mladim talentima u glavnim ulogama. Upoznaje nas s mnogim zapanjujućim djelima koja, naravno, nikad ne iznevjere pa tako ni sada.


Jedna od najnovijih, nagrađivanih predstava poznatog ZeKaeMa nosi naziv Sergej i njegove sjene. Radi se o predivnom i zabavnom autorskom projektu Ive Milley koja je ujedno i redateljica predstave, a glavne uloge nose također nagrađivana mlada imena poput Anje Hranilović, Carmen Bojanić, Jele Šaban i dr.

Izvođači svojom fantastičnom atmosferom i duhom drže publiku koncentriranom i zabavljenom tijekom cijele predstave dok prikazuju prekrasnu priču o Sergeju i njegovih šest sjena. Zanimljivo i odlično Sergeja glumi veći dio izvođača koji se izmjenjuju u glavnoj ulozi tijekom radnje – u trenutcima će Sergej biti čak i cijeli kor. Osim glavnog lika prisutna su još i mnoga druga zanimljiva lica, no treba obratiti pozornost i na njegovih šest sjena koje su također prikazane u više od šest ljudi. Svaka posebna na svoj način, sjene prate Sergeja u njegovim avanturama svakidašnjeg života te sa svakom novom scenom publika dobije uvid kako jedna od njih izostane na jedinstven način dok na kraju ne ostane samo jedna.

Pomoću vješto isplanirane glazbene pozadine i zanimljivih, šarenih kostima, ostvaruje se ugodan ljetni doživljaj te se izvođači uz minimalan broj rekvizita fantastično služe maštom i brehtijanskim tehnikama da ožive scenu u najljepšem svjetlu.

Naime, nakon mnogih izvedbi pa tako i na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera, Sergej i njegove sjene osvajaju mnoga srca pa tako i članova žirija. Izvođači su se proslavili osvojivši čak dvije Daske koje život znače, za najbolji autorski tekst (Iva Milley) te u ulozi zadnjeg Sergeja, talentirana, osamnaestogodišnja Anja Hranilović osvaja Dasku koja život znači za najbolju glumicu.

Na Natjecanju amatera, ali na sceni očiti profesionalci i ljubitelji onoga što rade. Duh mladosti i zabave osvježavajuće je novo iskustvo koje će mlada grupa pružiti publici koja je naviknuta na klasične tragedije i drame „odraslog kazališta“ te će gledatelje ostaviti dobrog raspoloženja čak i nakon izvedbe. S velikom sigurnošću može se zaključiti kako nas je ZeKaeM ponovno sve očarao, a izvođači su sjenovito zablistali pozornicom i osvojili naša srca.

Dora Bujan, 4.c

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page