top of page
  • Writer's picturenoXIne

Mila, a mrska


Volite Tarantina, njegove klasike Pakleni šund, Kill Bill, Nemilosrdni gadovi, Odbjegli Django, pogledali ste njegov zadnji film Bilo jednom u Hollywoodu i mislite da ste vidjeli sve. Ipak niste, nedostaje vam važna karika.

Quentin Tarantino, 59-godišnji američki filmski redatelj, scenarist, producent i glumac, režirao je desetak filmova, među kojima je njegov pretposljednji film Mrska osmorka, originalnog naslova: The Hateful Eight. Misteriozni je to triler iz 2015. godine koji je distribuirao The Weinstein Company. Mrska osmorka dobila je naslov prema osam stranaca koji traže utočište od snježne oluje. Radnja filma zbiva se u planinskim dijelovima Wyominga, savezne države u zapadnom dijelu SAD-a, u vrijeme Američkoga građanskog rata. Film je dobio nagradu Oscar i Zlatni globus za najbolju originalnu filmsku glazbu slavnoga Ennia Morriconea. No osim glazbom, film osvaja napetom radnjom u kojoj svaki lik ima važnu ulogu.


Iz prošlosti u sadašnjost, i obratno

Tema su filma tajne i laži osam stranaca. Film je podijeljen u šest poglavlja. Problematika filma otvara teme poput rasizma i podjele ljudi. Radnja započinje kad lovac na ucjene i bojnik Marquis Warren (glumi ga Samuel L. Jackson) kreće u Red Rock privatnom kočijom lovca na glave Johna Rutha (Kurt Russell). U kočiji se nalazi Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) vezana lisicama za Rutha koji je vodi u Red Rock na vješanje. U kočiju ulazi bivši pripadnik vojske Konfederacije Chris Mannix (Walton Goggins) koji putuje u Red Rock kako bi postao novi gradski šerif. Kočija je prisiljena stati u obližnje svratište zbog snježne oluje.

Tamo ih dočekuje Meksikanac Bob (Demian Bichir), a ostali gosti su kauboj Joe Gage (Michael Madsen), Oswaldo Mobray (Tim Roth) i bivši general Konfederacije Sanford Smithers (Bruce Dern). Ekipa je okupljena, zaplet može početi. Dok svi objeduju, netko stavlja otrov u kavu. John Ruth i kočijaš O. B. popiju kavu i umiru povraćajući krv. U tom trenu netko u podrumu puca Warrenu u prepone.

Radnja se vraća na događaje koji su se dogodili ranije toga dana. Bob, Gage, Mobray i četvrti član bande Jody Domergue dolaze u svratište u kojem ubijaju sve radnike osim Sanforda. Otkrivaju mu da pripremaju zasjedu za Johna Rutha kako bi oslobodili Jodyjevu sestru Daisy od vješanja.


Prošlost nas uči sadašnjosti

Radnja se vraća ponovno u sadašnjost, u svratište gdje Warren i Mannix prisiljavaju Jodyja da izađe iz podruma kako ne bi ubili Daisy. Jody izlazi, a Warren ga ubija. Dok Daisy pokušava dohvatiti pištolj i ubiti Warrena, Mannix ustaje i ranjava Daisy te je u sjećanje na Rutha vješaju. Dok njih dvojica sami leže i polako umiru, Mannix naglas čita Warrenovo pismo tadašnjeg predsjednika Lincolna.

Tarantino koristi retrospekciju na svoj osebujan način. Humor kojim je začinjen film opet je specifičan tarantinovski, no njegovi filmovi su drame, a ne komedije. Kako redatelj sam voli istaknuti, njegov pristup osmišljavanju radnje je poput pisanja romana prije nego što ga oblikuje u scenarij. Jasno je da želi filmu u početku pristupiti kao književnosti koja će potom biti pretočena u pomične slike.

Luka Barišić, 2.a

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page