top of page
  • Writer's picturenoXIne

Advent u Zagrebu

Updated: Apr 7, 2021

Bliže se Božić i blagdani, a s njima i skraćeni zimski praznici. Iščekivanje ovoga zasluženog odmora i provođenja vremena s obitelji svake je godine popraćeno adventom u Zagrebu. Uvijek započinje četiri tjedna prije Božića i traje do Sveta tri kralja. Što možete očekivati?


Advent ove hrvatske metropole smatra se među najboljima u cijeloj Europi. Znači, zaista mora biti dobar, zar ne? Ovogodišnji zagrebački advent popraćen je temama Orašara i hrvatske baštine. Grad je trenutačno natrpan adventskim i božićnim sajmovima koje ne biste smjeli propustiti, pogotovo ako ste ljubitelj fritula, kobasica ili kuhanog vina. Neka od najljepših mjesta (bitnih izdvajanja) uključuju Trg bana Jelačića i Europski trg, park Zrinjevac te Strossmayerovo šetalište. Ali, ovo čarobno doba godine ima i svoje loše strane. Naime, neki smatraju da ovogodišnji zagrebački advent nije upropastio nitko drugi, nego sam gradonačelnik Milan Bandić. Dakle, o čemu se radi? Zagreb za vrijeme adventa ukrasilo je više od 200 kućica namijenjenih za prodaju različitih suvenira, bezbroj vrsta kobasica, kuhanog vina i sličnih atrakcija. Istovremeno, gradovi kao što su Zadar i Split posjeduju čak 10 puta manje kućica od glavnoga hrvatskoga grada, ali vjerovali ili ne, zaradit će na desetke tisuća kuna više. Gdje se krije problem? Vijesti su pune priča kako je gradonačelnik Bandić na početku sezone umjesto raspisivanja natječaja za kućice, iznajmio većinu njih za nisku cijenu svojim prijateljima i poznanicima. Nadalje će isti ti prijatelji našega gradonačelnika iznajmljivati adventske kućice drugima za puno veću cijenu. Na taj način grad nije više u mogućnosti zaraditi koliko je mogao te iz svega ovoga navodno profitiraju samo gospodin Bandić i njegovi prijatelji.

Ali za vaš dobar provod to je manje bitno, jer uza zagrebački advent zima u Zagrebu je toplija i življa te polagano svi u sebi budimo svoj božićni duh.


Matija Vukadinović, 3.a




5 views0 comments

Recent Posts

See All

Županijski LiDraNo 2021. - literarni radovi

U kategoriji literarnih radova na Županijskoj smotri LiDraNo 2021. u žestokoj konkurenciji borila su se tri naša teksta, i nažalost nisu predloženi za Državnu smotru, no vi ih pročitajte i procijenite

LiDraNo 2021. - Tea Ćetojević-Tisaj

Tea Ćetojević-Tisaj na Županijsku smotru LiDraNo 2021. u kategoriji novinarskih radova plasirala se intervjuom s Robertom Knjazom. Izvrstan sugovornik, izvrstan intervju, pročitajte i uvjerite se. Kad

bottom of page