top of page
  • Writer's picturenoXIne

Serije za gledanje tijekom praznika

Updated: Feb 24, 2022

Zimski su praznici iza nas, no serije koje smo pogledali mogu vam ih produljiti. Pročitajte naše preporuke serija koje smo odgledali. Možete i vi našem uredništvu poslati svoje prikaze najboljega što ste pogledali u sezonama i epizodama.




Nikad nisam (pogledala ovako dobru seriju)

Za vrijeme zimskih praznika pogledala sam Netflixovu seriju „Nikad nisam“ (u izvorniku Never have I ever). Serija u dvije sezone prikazuje poprilično kompliciran život američke tinejdžerice indijskog podrijetla, Devi Vishwakumar, i sve probleme s kojima se ona susreće, od iznenadne smrti oca, nastavka života samo s majkom, ljubavnih nevolja do konflikata s prijateljima i željom da pronađe svoje mjesto pod suncem. Kreatorica serije je američka glumica i komičarka Mindy Kaling, koja Devinim životom i pustolovinama zapravo pripovijeda svoju životnu priču, budući da je prošla slične životne situacije kao i glavna protagonistica serije. Mindy Klaing rođena je kao Vera Mindy Kaling u Cambridgeu, u saveznoj državi Massachusetts. Njezini roditelji emigrirali su iz Južne Indije te je njezina majka umrla od raka štitnjače dok je Kaling bila mlada. U seriji glume Maitreyi Ramakrishnan (u ulozi Devi), Poorna Jagannathan (u ulozi Devine majke Nalini) i Sendhil Ramamurthy (u ulozi Devina prerano preminulog oca Mohana). Ono što ovu seriju čini posebno zanimljivom je činjenica da radnju iza kamere pripovijeda slavni tenisač John McEnroe, inače uzor Devina pokojnog oca.

Radnja serije „Nikad nisam“ vrti se oko mlade djevojke Devi, ambiciozne i temperamentne tinejdžerice. Netom prije početka serije Devin otac umire od srčanog zastoja usred proljetnog koncerta školskog orkestra, u kojem Devi svira harfu. Devi svjedoči očevoj smrti i taj je prizor toliko duboko traumatizira da usred sata tjelesnog ostane paralizirana od struka nadolje. Početak serije poklapa se s početkom nove školske godine i Devi je „natrag na svojim nogama“, sigurnija nego ikad te planira učiniti ovu školsku godinu najboljom godinom do sada. Nažalost, Devi i njezine najbolje prijateljice, Fabiola Torres i Eleanor Wong, ne pripadaju skupini popularne djece u svojoj školi i to Devi predstavlja ogromnu prepreku na putu do uspjeha. Da bi postala popularna, Devi pokušava ostvariti vezu s jednim od najzgodnijih mladića u školi, Paxtonom Hall- Yoshidom, ali joj razredni neprijatelj i konkurencija Ben Gross, razmaženi sin bogatog odvjetnika čiji roditelji nikad nisu kod kuće, nimalo ne olakšava posao. Uz ljubavne probleme, Devi kod kuće čeka stereotipna indijska majka Nalini, koja ne odobrava sve Devine postupke i želi da se njezina kći ugleda na rođakinju Kamalu, pametnu i talentiranu studenticu biologije koja je došla iz Indije u Ameriku kako bi nastavila studij i koja privremeno stanuje sa Devi i njezinom majkom dok se uda za unaprijed dogovorenog muža, a što ona zapravo ne želi, te baka Nirmala, očeva majka, koja je došla iz Indije kako bi pomogla snahi brinuti se za unuku. Svi ti zapleti i izazovi dovode do toga da tijekom cijele serije Devi redovito odlazi na sastanke s psihoterapeutkinjom koja joj pomaže da se nosi sa svime što joj se događa u životu, unatoč njezinu konstantnom kaosu u glavi i živahnom temperamentu. Radnja serije odvija se paralelno na četiri razine: Devi, kao glavna protagonistica koja se bavi s tipično tinejdžerskim problemima (ljubav, prijateljstvo, prihvaćenost u društvu, prerana smrt roditelja, nesigurnost u vlastite sposobnosti itd.), zatim Nalini, kao Devina majka koja se tijekom serije isto tako bori sa životnim problemima (smrt supruga, snalaženje samohrane indijske majke u Americi, pronalazak drugog životnog partnera i borba s Devinom ljubomorom i nerazumijevanjem), Kamala, Devina rođakinja koja je došla u Ameriku na studij želeći ostvariti profesionalni uspjeh, dok ju istovremeno obitelj pokušava udati za unaprijed dogovorenog supruga, i na koncu baka Nirmala, koja je po smrti sina Mohana, unatoč visokoj životnoj dobi, uspjela smoći snagu napraviti veliki korak i napustiti Indiju, u kojoj je živjela cijeli život, te otići u nepoznato kako bi pomogla snahi i unuci. Osim što se serija bavi navedenim likovima, zahvaljujući njih, ali i sporednim likovima u seriji, na vrlo otvoren način progovara i o mnogim problemima današnjice, kao što su istospolne zajednice, migranti i migracije, prihvaćanje/neprihvaćanje drugih i drukčijih, roditeljska očekivanja nasuprot željama djece, kulturalnim razlikama itd.

Zašto sam odlučila pogledati ovu seriju i naposlijetku zašto mi se ovoliko svidjela? U životu sam prošla jako slične okolnosti kao i protagonistica. Baš kao i Devi, otac mi je umro pred očima, živim sa samohranom majkom, vodim stalnu bitku s prihvaćenošću u društvu i prijateljstvima te ostvariti sretnu vezu. Razumijem što Devi prolazi i zato mi je lako poistovjetiti se s njom. „Nikad nisam“ na humorističan način prikazuje ozbiljne probleme današnjeg svijeta i kako se mladi nose s njima, uspješno ili manje uspješno. Preporučujem svakome, koji ima određene sumnje u svoje trenutačne životne odluke, ili treba nešto lagano (a opet itekako teško) s čime se može poistovjetiti, da pogleda ovu seriju.

(L. B.)



Život bogatih u planinama

Vrijeme oko Božića i Nove godine stvoreno je za ležanje na kauču i uživanje. Zimski filmovi i serije donose nam pravu hladnu atmosferu i savršeni su za gledanje pod dekicom uz šalicu vruće čokolade. Netflix je u prosincu 2021. godine izbacio prvu sezonu njemačke serije Kitz koja je pravi izbor u zimsko doba.

U seriji pratimo 19-godišnju djevojku Lisi koja radi kao pomoćno osoblje u kafiću u Kitzbühelu, poznatom skijaškom odredištu u Austriji. Njezin brat Joseph u novogodišnjoj noći umire u automobilskoj nesreći, no Lisi se, uznemirena činjenicom da joj brat više nije živ, uvjerava da je grupa bogatih adolescenata predvođenih prepotentnom Vanessom prouzročila njegovu smrt. Lisi godinu dana nakon Josephove tragične nesreće, zajedno s Hansom, Josephovim najboljim prijateljem, stvara osvetnički plan. Ta ideja uključuje njezino pridruživanje grupi imućnih Münchenskih tinejdžera, koji dolaze u luksuzno skijalište kako bi proslavili Novu godinu. Ubrzo otkriva njihovu drugu stranu života koja se krije iza maske pune glamura, novca i hedonizma.

Njihov zajednički plan započinje Lisinim konobarenjem na novogodišnjoj zabavi koju je organizirala bogata influencerica Vanessa. U jednom dijelu noći Vanessu napada maskirani provalnik te joj Lisi priskače u pomoć i spašava život. Vanessa zahvaljuje Lisi te inzistira da se pridruži zabavi. Tada Lisi postaje Vanessina junakinja i priključuje se Münchenskoj skupini tinejdžera. Poslije otkrivamo da je nepoznati razbojnik bio Hans i da je cijela neočekivana situacija bila dio njegovog i Lisinog osvetničkog plana.

Cijela serija predstavlja svojevrsnu antitezu koja se zasniva na suprotnosti između bogatstva i siromaštva te je naglasak cijele serije stavljen prvenstveno na različitost socijalnih slojeva i njihove međusobne odnose. S obzirom da je bolje stojeći sloj svjestan da bi Kitzbühel bez njih bio samo obično selo u planinama Tirola, prema lokalnim stanovnicima ponašaju se izuzetno neprihvatljivo. Nadalje, izuzev osvete, u seriji se pojavljuje tema konzumacije alkohola i opojnih droga. Pokušavajući se maknuti od stvarnosti, njemački adolescenti svakodnevno upotrebljavaju alkoholna pića i zabranjene supstance koje im pomažu da se opuste i pobjegnu od problema. Zbog takvih scena, serija ima dobno ograničenje te je namijenjena starijima od 16 godina. Na samom kraju prve sezone Hans i Lisi osvećuju se Vanessi za Josephovo ubojstvo, no ona umire u velikom požaru, ne njihovom krivicom. Policija pokreće istragu o požaru u Vanessinoj kući, pa tako i o njezinoj smrti.

Radnja serije uvelike nam je poznata, bogati tinejdžeri, luksuz i intriga vidljivi su u mnogim drugim serijama. Kitz je izvrsna serija za opustiti se i dobro zabaviti. U siječnju 2023. godine izlazi druga sezona koja bi nam trebala otkriti daljnje detalje istrage u kojoj će Hans i Lisi zasigurno biti glavni ispitanici. Nakon Vanessine smrti, Lisi otkriva da ona nije bila kriva za Josephovo ubojstvo. Tko je onda kriv, saznat ćemo u idućoj sezoni.

(L. M.)



Breaking Bad

Kriminalistička serija Breaking Bad autora i producenta Vincea Gilligana sastavljena je od pet sezona i sveukupno 62 epizode te je radnja serije smještena u gradu Albuquerque, državi Novi Meksiko. Osim svjetski poznate i nagrađivane serije Breaking Bad, što potvrđuju i razne nagrade kao što su Zlatni Globus, Emmy, Satelit i ostale, Vince Gilligan autor je i serija Nazovi Saula, Metastasis, Hancock i mnogih drugih. Nakon višestrukih pohvala i preporuka obitelji i prijatelja odučila sam i sama provjeriti jesu li pohvale opravdane.

Nakon što je saznao da boluje od metastaziranog raka pluća, srednjoškolski profesor kemije, Walter White, uz pomoć bivšeg učenika i ovisnika Jesseja Pinkmana upušta se u svijet narkotika, kriminala i ubojstava kuhajući i prodavajući kristalni metamfetamin kako bi osigurao miran ostatak života svojoj obitelji. Pored već spomenutih glavnih likova, Waltera i Jesseja, pojavljuju se i mnogo sporednih kao što su Walterova supruga Skyler, poslovni partner Gustavo Fring, agent odsjeka za narkotike, ujedno i Walterov šogor Hank, odvjetnik Saul Goodman, korumpirani policajac Mike Ehrmantraut te ostali. Središnje teme serije na koje se prilikom stvaranja fokusirao Vince jesu pitanja - što to čovjeka potakne da bude loša osoba, čine li to ljudi svjesno ili su primorani? Jasno možemo vidjeti moralne posljedice postupaka Waltera Whitea te kazne koje je pretrpio, iako je imao mogućnost izabrati dobro i ispravno. Osim posljedica za svoje postupke, Vince je do izražaja doveo i utjecaj podrške i opravdanja obitelji koju Jesse Pinkman nije imao što je rezultiralo izbacivanjem iz zajedničkog doma. Upravo je to bio jedan od glavnih razloga Jessejeva upuštanja u dilerske vode. Iako je serija iznijela mnoštvo problema, neki od glavnih su utjecaj droge na svakodnevni život, obiteljska izdaja, smrt i ubojstvo bližnjih te utjecaj novca na moć i ugled.

Iako je serija prvi put prikazana javnosti prije nešto više od deset godina, možemo je s lakoćom povezati s današnjim svijetom u kojem sve više ljudi kao izvor sredstava za život izabire proizvođenje i prodavanje sintetičke droge za koju su spremni i žrtvovati članove svoje obitelji, kao što je to učinio glavni lik Walter White uz pomoć bivšeg učenika Jesseja Pinkmana koji se prvenstveno odao drogi zbog obiteljskih problema. Oboje su imali izbor između dobra i zla te su za svoje postupke pretrpjeli velike posljedice. Seriji bih dala ocjenu odličan (5) jer je cijelo vrijeme održala moju pozornost te su radnje zanimljive i nepredvidive, a posebno me se dojmio lik Hanka koji je uz minimalno dokaza uspio raskrinkati narkokralja tog područja.

(J. B.)



Peaky Blinders


Peaky Blinders britanska je televizijska dramska serija čiji je autor Steven Knight. On je scenarist i filmski redatelj iz Velike Britanije. Napisao je brojne scenarije za poznate filmove kao što su Zatvoreni krug, Prljave lijepe stvari, Istočna obećanja i Otkupljenje. Također je bio jedan od trojice autora globalno poznate igračke emisije Tko želi biti milijunaš? koja je preplavila svijet i emitirana je u 160 zemalja diljem svijeta. Njegova se serija Peaky Blinders počela prikazivati na kanalu BBC Two u rujnu 2013. godine, a peta sezona istoimene serije prikazivala se na kanalu BBC One. Na društvenim mrežama, Instagramu i Tik Toku, često su mi iskakali kratki videozapisi u kojima su bili isječci nekih uglađenih i otmjenih ljudi koji su govorili duboke citate, pa sam odlučio istražiti odakle su. Tako sam nakon vrlo kratkog vremena saznao da je riječ o seriji Peaky Blinders te vidjevši njenu IMDb ocjenu koja je visokih 8.8, odlučio sam se pogledati ju bez previše razmišljanja.

Radnja serije temelji se na zgodama i nezgodama poznate britanske ulične bande koja je djelovala u Birminghamu početkom 20. stoljeća. Banda iz Small Heata bila je poznata po pljačkama, nasilju, reketarenju, ilegalnim kladionicama i kontroli kockanja. Članovi bande bili su jedinstveni i prepoznatljivi, nosili su jakne po mjeri, kapute, prsluke, džepne satove, no važnije od svega, nosili su kape sa žiletom ušivenim u vrh. Njime su, kad je bilo potrebe, udarili neprijatelja u oči te ga oslijepili. Knight je tu bandu odlučio oživjeti svojim scenarijem te nam dočarati stanje u Velikoj Britaniji nakon Prvog svjetskog rata. Za glumačku postavu odabrao je vrlo dobre glumce, neki od njih su Cillian Murphy koji glumi Thomasa Shelbyja, on je alfa i omega cijele serije, najveći banditski um koji smišlja planove, može ga se slobodno nazvati vođom bande. U seriji se pojavljuje Paul Anderson koji glumi Thomasova brata Arthura Shelbyja, on se bori s izljevima agresije, no većinom bezuspješno. Često zbog nedostatka samokontrole stvara probleme bandi. Jedan od najpoznatijih glumaca koji se pojavljuju u seriji jest Tom Hardy, koji igra ulogu pohlepnog Židova. On posjeduje tvornicu pekarskih proizvoda preko koje krijumčari alkoholna pića. Thomas Shelby kroz radnju, kao i cijela njegova obitelj, prolazi kroz različite faze života. Jedno vrijeme su svi bili iznimno bogati, ali se to mijenjalo. Shelby je uvijek htio više, bio je pohlepan te mu se to kroz svaku sezonu serije na neki način vraća. Propale su mu dionice nakon burzovnog kraha 1929., žena mu je ubijena, brat mu je ubijen te je stalno živio u strahu od neprijatelja. Sve su to bile posljedice njegova nemoralna i grešna života koji je živio.

Blindersi su bili jedna od najuspješnijih serija BBC-ja ikada. Nakon završetka četvrte sezone osvojila je nagradu BAFTA za najbolju televizijsku seriju. Posljednja sezona serije trebala je početi s emitiranjem u siječnju ove godine, no ipak je početak emitiranja pomaknut za ožujak te ga svi nestrpljivo iščekuju. Knight nam je kroz Peaky Blinderse uspio prenijeti jasnu poruku, a ona je da koliko god teška situacija bila, obitelj je tu za tebe i sa svojim bližnjima možeš pobijediti sve i svakoga. Također iz loše karme koja je u stopu pratila obitelj Shelby možemo zaključiti da kako sijemo tako ćemo i žeti. Njihovi poslovi bili su unosni i omogućili su im lagodan život s mnogo luksuza, no nisu imali čistu savjest i sigurnost, već ih je cijelo vrijeme prožimao osjećaj straha i zabrinutosti za vlastiti život.

(L. P.)



Clickbait

Netflixova originalna serija Clickbait svojim je napetim tijekom događanja oduševila mnoge u samo osam epizoda. Tony Ayres i Christian White scenaristi su ove televizijske drame koji su na potpuno jedinstven i zanimljiv način uspjeli prikazati jednu vrlo čestu pojavu u današnjem svijetu – krađu identiteta. Prva je epizoda Clickbaita izašla na Netflixu 25. kolovoza 2021. godine.

Sve počinje glavnim događajem, nestankom Nicka Brewera, koji se nalazio u kamionu te je odande snimljena zastrašujuća snimka koja se brzo krenula širiti internetom, točnije YouTubeom. Nick je na spomenutoj snimci držao dva natpisa u rukama. Na jednom je pisalo da je ubojica i zlostavljač žena, a na drugom je pisalo da će, kada video dosegne 5 milijuna pregleda, njegov život biti okončan. Tada se postavlja glavno pitanje – je li Nick uistinu takva monstruozna osoba ili je samo upetljan u mrežu laži i izmišljotina. Cijela ova iznenadna i nepredvidiva situacija neshvatljiva je njegovim najmilijima po kojima je Nick bio savršen u svim aspektima svog života. Bio je uspješan fizioterapeut u odbojkaškoj ekipi, brižan otac i muž te empatičan brat.

Svaka epizoda nosi ime jednog lika u kojoj je obrađen njegov pogled Nickova života i razlozi zašto bi baš oni mogli biti potencijalni krivci strašnog zločina. Prva epizoda nosi ime njegove sestre Pie koja se među prvima bacila u potragu za nestalim bratom. Iako su imali prilično turbulentan odnos zbog njezine ovisnosti o alkoholu, vezala ih je trauma iz djetinjstva. Druga epizoda posvećena je detektivu Roshanu koji je prije, preko mreže za upoznavanje, uspostavio vezu s Piom. Radio je na slučaju te paralelno pokušavao dobiti unaprjeđenje. Nickova supruga Sophie vezana je za treću epizodu. S obzirom na to da je ostvarila ljubavnu vezu s kolegom s posla, automatski je, uz njega, bila jedna od glavnih osumnjičenika u istrazi. Doimala se previše smirenom budući da se radilo o njezinu mužu pa je i ta činjenica podupirala policijske sumnje. Dolazi do još većeg zapleta kada se u četvrtoj epizodi umiješa Nickova ljubavnica Emma. Ona dovodi njegovu obitelj do stanja očaja i stvarnog preispitivanja tko je Nick zapravo. U petoj epizodi upoznajemo novinara koji je također pokušao razriješiti izuzetno bizaran slučaj. Naime, on je zbog ipak previše znatiželje uspio doći do nekih odgovora, ali je izgubio vezu s voljenom osobom. Upravo kada pomislimo da dolazi do raspleta, šesta nas epizoda u to potpuno razuvjeri. Ona pak nosi ime Brat u kojoj se apelira na brata jedne ubijene djevojke. Na njezinu je mobitelu pronašao pohranjene poruke upravo s Nickom Brewerom u kojima on ne pridaje preveliku pažnju njezinim očiglednim prijetnjama samoubojstvom. Predzadnju epizodu zauzeo je Nickov sin Ethan. Isprva nije znao čemu vjerovati, no samostalnom istragom i velikom željom uspio je doći do istine, a to je da njegov otac nije ni za što kriv. Borio se oprati ljagu s očeva imena i time nas uveo u sam kraj čitave tragedije. Dolazimo do osme i završne epizode pod imenom Odgovor. Ovdje će se razaznati mnogo toga, ali najbitnija je ona koja nas je dugo ostavila u iščekivanju – tko je onda stajao iza poruka i navodnih zlostavljanja? Kako ne bih otkrivala kraj, samo ću reći da serija Clickbait sama po sebi nosi određenu težinu te nam ostavlja otvoreno pitanje koliko je malo potrebno da se ljudski život dovede u opasnost samo zbog nečijeg viška vremena te raznih internetskih prijevara.

Radnja serije izuzetno je kompleksna te bih ju preporučila svim kriminalističkim umovima koji su željni napetosti i adrenalina. Inače pristupam serijama s predrasudama, ali ovo je zasigurno jedna koja me najviše zaintrigirala već u prvoj minuti. Dojmljiva, sažeta s mnogo dinamike i uzbudljivosti serija je Clickbait koja zaslužuje pozornost srednjoškolskih, ali i odraslih uzrasta kako bi nas osvijestila o opasnostima prisutnima u cijelome svijetu kojima bi se ipak trebalo pridati više pažnje.

(A. B.)


Dinastija

U listopadu 2017. na Netflixu je izašla nova moderna verzija najpoznatije američke sapunice iz osamdesetih Dinastija. Radnja serije prati život bogate naftaške obitelji Carrington. Glavni producenti serije su Greg Berlanti, Josh Schwartz i Stephanie Savage, a potonji su također zaslužni za uspješnu seriju Tračerica. Radnja serije se odvija u Atlanti u državi Georgia. U novoj verziji serije sve gledamo iz perspektive Fallon Carrington, kćeri Blakea Carringtona, vlasnika kompanije Carrington Atlantic. O seriji sam čula od svoje majke i bake kojima je Dinastija bila jedna od najboljih serija, stoga su me taj novi moderan pristup i radnja zainteresirale da pogledam seriju.

U seriji pratimo moćnu i bogatu obitelj Carrington te njihov poslovni i privatni život. U novoj verziji lukava Fallon Carrington (Elizabeth Gillies) želi postati nova glavna direktorica globalnoga energetskog carstva. U svakoj epizodi obitelj se neđe u novim zapletima. Također, sama obitelj susrest će se s mnogim neprijateljima, poput obitelji Colby te sa svima onima koji se žele osvetiti Blakeu Carringtonu (Grant Show). U prvoj epizodi upoznajemo obitelj Carrington, Blakea Carringtona koji poziva svoju djecu Fallon Carrington i Stevena Carringtona (James Mackay) u obiteljsku vilu da upoznaju svoju buduću maćehu Cristal (Nathalie Kelley). Tako započinje radnja te sa svakom novom epizodom sve više upoznajemo obitelj Carrington i nove nevolje koje će ih snaći. Upoznajemo likove i njihove ciljeve pa ih počinjemo razvrstavati u dobre i loše. U svakoj sezoni susrest ćemo se s nekim novim likom koji će prouzročiti probleme obitelji Carrington. Neki od problema su dolazak nove buduće maćehe, povratak bivše supruge Blakea Carringtona, pronalazak Adama (Sam Underwood), izgubljenog brata Fallon i Stevena. Serija trenutačno ima snimljene četiri sezone i jedna od najgledanijih na Netflixu. Tema je cijele serije zapravo održavanje dinastije, a mi pratimo hoće li je djeca Blakea Carringtona moći nalijediti i očuvati. Zapravo hoće li se održati ugled jedne od najmoćnijih obitelji u Atlanti.

Serija Dinastija prati mnogo događaja i likova te se istodobno razrađuje više tema. Svaka epizoda završava s nekom novom poukom. Pratimo jednu bogatu obitelj s kojom se ne mogu svi poistovjetiti, ali i oni su ipak ljudi te se susreću sa svim problemima svakodnevice, kao što su odnos roditelja i djece, ravnoteža posla i obitelj, ljubavni problemi, osnivanje obitelji te što znači biti pravi prijatelj. Mislim da će se svima svidjeti što se mogu pronaći u nekom od mnogobrojnih likova serije. Osobito mi se svidjelo što serija ima dosta komičnih scena. Preporučila bih ovu seriju jer je vrlo zabavna i poučna te će se sigurno svidjeti svim generacijama.

(L, S.)

158 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page